Крепостта "Перистера"
 
 

 

Момент от откриването на колективната находка от златни монети през м.юли 2007г.

Видео

 

Старинна средновековна крепост с бойни кули-църкви излиза изпод руините на познатия от десетилетия на науката римски кастел в покрайнините на град Пещера.

 

КРЕПОСТТА НА ПЕЩЕРА

         В продължение на един месец ние проучвахме Крепостта на Пещера. Нарекохме я така, защото от тук е тръгнало развитието на града.Това е мястото на най-старото поселище  от времето на траките.. В северния край на хълма  през 60-те години на миналия век са открити тракийски саркофази, в които вероятно са погребвани хора . / те се съхраняват в музея и нямат аналог в България /.

          По-късно  на това място е изграден римски кастел – малко военно укрепление за около 80 войници. Според находките той активно е използван  през ІІ - ІІІ век. Постепенно укреплението се разраства, там заживява и гражданско население. В ІV в. мястото вече е силно укрепено , каменните стени са удебелени. И се превръща в ранно-византийска крепост. Предполага се ,че това е времето след 313 г, когато се изгражда и църквата / ранно-християнската базиликата/..Да се прикрепи църква за крепостната стена не е необичайно за онова време. Свързано е с приемането на християнството  в цялата Римска империя. Започват нашествията на хуни, готи и други варварски племена. В този смутен период  от ІV до VІ в., крепости изграждат и византийските императори, най-известен от които са Анастасий и Юститиан. Те ремонтират и подсилват много от тогава съществуващите крепости, за да предпази империята от нахлуването на нови племена – хуни, готи, българи и славяните. Най-вероятно случилото се на Пещерската крепост е свързано със славяните. След завладяването  и от славяните, тя е напълно разрушена и опустошена през VІ в.